20.08.2018


Bayramınız mübarek olsun

Allah nasip ederse inşallah yarın mübarek Kurban Bayramı’na kavuşmuş olacağız. İnşallah Kurban Bayramı’nı bayramın ruhuna göre yaşarız. Anne, baba, yakın akraba, eş ve dostlarımızı ziyaret edip, hayatta olmayan yakınlarımızın kabirlerini ziyaret ederek de bayramın ruhuna erişmiş oluruz. Sanmayın ki bir insan öldüğünde iş bitti. Hayır, ölen kişinin ruhu özgürse mutlaka yakınlarının ziyaretini bekler. Sizler ölülerinizin kabri başında dua ettikçe mezarda yatan kişinin ruhu rahatlar.  Yani mezardaki kişininde ruhu bayram eder. Bazı insanlarımız, “Efendim çalışmaktan yoruldum, tatile gitmek varken şimdi bayram ziyaretleri yapmak olur mu ? Aile büyüklerimi arar diğer yakınlarıma da toplu mesaj atarım olur biter” diyorlar. 

Manevi değerlerden uzaklaştılar 

Hatta bu düşünceye sahip bir delikanlıyla sohbet ederken, “Evladım senin anne ve baban telefon mu? Neden onları ziyaret edip dualarını almıyorsun da tatili tercih ediyorsun?” dediğimde, “Valla Hocam herkes öyle yapıyor ama” cevabını verdi.  Kardeşlerim sosyal medya ve televizyonların insanımızı ne hale getirdiğini görün. Ne yazık ki gençlerimizin çoğu aile kavramından, kültürümüzden, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaştı. Bunun sorumlusu başta anne ve babalar sonra ise sosyal medya denen fitne dünyasıdır. Allah aşkına ne olur evlatlarımızı güzel ahlak, milli ve manevi değerlerimize göre yetiştirelim.  Konuyu fazla uzatmadan bir kaç kelime de kurbandan bahsetmek istiyorum. Kardeşlerim Allah  Kur'an-ı Kerim'de, “Sizin kestiğiniz kurbanın eti ve akıttığınız kan bana ulaşmaz. Bana ulaşan Sizin takvanızdır samimiyetinizdir” diyor. Allah için kurban kesmek vacip olan bir ibadettir. Aldığı maaşla geçinen herkes mutlaka Allah için kurban kesmelidir. 

Kurbana eziyet etmeyin 

Kurban kesecek olan kişi biliyor ise kurbanını kendisi kesmelidir. Eğer kurban kesmeyi bilmiyor ise o zaman ehil olan birine vekalet verip kurbanın başında tekbirler getirdikten sonra besmele çekip kesime başlayın. Kurbanı keserken sakın hayvana eziyet etmeyin. Kurban olacak olan hayvana şefkatle yaklaşırsanız o hayvan Allah için kurban olacağını bilir ve kesime direnmez. Kestiğiniz kurbanın etini yıl boyu yemeniz için kendinize saklamayın. Kurban etini fakir ve fukaraya dağıtırsanız sevaba ermiş olursunuz. Ayrıca kurbanınızı vakıf, dernek veya başka kuruluşlara bağışlamayın. Her alanda istismarlar olduğu gibi manevi konularda da istismarlar olabiliyor. Hatırlarsanız önceki yıllarda kurban toplayan vakıf ve derneklerin insanların bağışladığı kurbanları kesmediklerine şahit olmuştuk. Dediğim gibi samimi duygularla Allah için kurban kesmek samimiyetin ifadesidir. Hüznü keder def ola, dilde hicap ref ola, cümle günah af ola, bayram o bayram ola. ŞİMDİDEN KURBAN BAYRAMINIZI KUTLUYORUM. ALLAH CÜMLEMİZE HUZUR İÇİNDE NİCE BAYRAMLAR NASİP ETSİN. ALLAH CÜMLEMİZİN KURBANINI KABUL ETSİN. ALLAH AİLECE, SEVDİKLERİMİZLE BİRLİKTE BAYRAMLARI RUHUNA GÖRE YAŞAMAYI CÜMLEMİZE NASİP ETSİN. ALLAH DEVLETİMİZE, MİLLETİMİZE, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE ZEVAL VERMESİN, AMİN.